top of page

Araç Bakımında Unutulan Detay!

Bir çoğumuz, araçlarımızın yön durumunu ve tekerleklerin ağırlık dağılımını dengeleyen rot ve balans ayarlarının ne işe yaradığı konusunda tam bilgiye sahip değiliz belkide…


Aracımızın rutin, yağ, su, filtre vb bakımlar yapılırken kaçımız rot-balans ayarlarının kontrol edilmesini talep ediyoruz. Aslında aracın ana dengesi, anatomisinin bir parçasını oluşturan detay oldukça önemli.


'' Rot ayarı, direksiyon ile tekerleklerin birebir uyumunu sağlamak için yapılırken, balans ayarı ise tüm lastiklerin birebir dengede kalmasını sağlayan bir ayar sistemi olarak geçiyor. Rot ayarı tutarlı olduğunda, direksiyon nereye çevriliyorsa milim oynamadan tekerlekler de aynı yöne tepki veriyor. Balans ayarında ise; tekerleklere eşit miktarda ağırlığın gitmesi için çalışma yapılıyor. ''

Ortalama rakamlarla ifade edildiğinde trafikte yer alan araçların yaklaşık %40’ının rot balans ayarının yapılmadığı gerçeği biraz sarsıcı olur mu sizce?


Peki rot ve balans ayarları direksiyon başına geçildiğinde anlaşılır mı? Nasıl kontrol ederiz, nasıl anlarız dediğinizi duyar gibiyim. O halde konumuzu detaylandıralım; rot ayarı bozuk olan araç 50km ortalama hızda seyrederken sol veya sağa çekme yapar, araç kullanımında direksiyon başında sizlere kol gücü gerektirir. Balans ayarında ise tepkime farklıdır, yaklaşık 80/90km hızlara eriştiğinizde aracınızda titremenin farkına varırsınız.


Neden Ayar Gerektirir?


Neden kaynaklanır, neden ayarları bozulur derseniz sorusunun cevabı ise; kasislerden ve çukurlardan sert geçişlerde rot-balans ayarı mevcut değerini kaybetmiş olabilir. Bu konuda çok daha narin ve yumuşak kullanıma sahip kullanıcılarında 2 yıl veya 15bin km gibi maksimum sürecin sonunda ilgili ayarları gözden geçirmesinde fayda var diyebiliriz. Tabi bu işlemleri gerçekleştirirken bilgisayar kontrollü sistemlerin dışında, işin ustasından destek almanızda fayda var. Jantlarınızın orijinalliğinden, düzgünlüğüne, lastik basınç ayarınızın doğru seviyede olmasına kadar tüm ince detayların tamamlayıcı unsurlar olduğunu bilmekte fayda var. Tüm bu kontrollerin, küçük ayarsızlıkların zaman içinde büyüyerek aracın tüm mekaniği yürüyen aksamına zarar vermemesi için yapılması gerektiğini unutmayın!


Hayatımızın bir köşesinde, tutkularımız arasında yerini alan otomobillerimiz ile keyifli sürüşler dileklerimizle.


Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle,

Sevgiyle kalın.






Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page