top of page

Araç Alımında Renk Tercihleri

Otomotiv piyasasında marka, model yılı, donanım diye bildiklerimizin dışında renk tercihinin de önemli bir yer aldığını biliyor muydunuz?


Üstelik bu tercihlerin yerinde yapılması gerektiği, kullanım sürecinden tutun da satış aşamasına kadar olumlu olumsuz etkilerinin bulunduğunu da hatırlatalım. Peki Dünya’da ve Türkiye’de en çok tutulan renkler hangileri, gelin biraz rakamlar üzerine istatistiksel paylaşımlara bakalım.


Kuzey Amerika Ülkeleri Renk Dağılımı: Beyaz %23, siyah %19, gri %17, gümüş %15, kırmızı %10, mavi %8

Avrupa Ülkeleri Renk Dağılımı: Beyaz %31, siyah %18, gri %16, gümüş %12, mavi %9

Asya Pasifik Ülkeleri Renk Dağılımı: Beyaz %44, siyah %16, gümüş %10, gri %7

Türkiye Renk Dağılımı: Beyaz %63, gri %15, siyah %9, kırmızı %6


Rakamsal veriler üzerinde bakıldığında, beyaz tüm ülkeler arasında her ne kadar başı çekiyorsa da Türkiye liginde açık ara liderliği göğüslemiş durumda. Arkasından direk gri renk yüzdesel farklılığını ortaya koyuyor. Peki diğer ülkelere göre neden bu farklılık? Hemen konuya değinmiş olayım. Bizler de mevzu iklimsel, toplumsal vb. etkenlerin ötesine geçmiş durumda. İkinci el piyasa değeri denen bir karmaşa söz konusu. Hayallerinizi süsleyen bir araca sahip olacaksınız. Düşlerinizde ki renkler; deli, dolu, maceracı. Ruhunuzu, karakterinizi ortaya koymak istediğiniz tonlar arasında beyin fırtınası yapıyorsunuz. Sonra bir dur oluyorsunuz! Yarın öbürgün bunun satışı var, e tabi konu Türkiye ise; arka planında çiziği, boyası, değişeni, trameri gibi bir dünya etken söz konusu. Renkli alırsan, boya ihtiyacı olur 2 kapı boyanır renk tutmaz. Satış anında huzurunu bozarlar renk tutmamış diye, zaten rengi de ikinci elde zor bir renktir rakamı düştü düşecektir her an. Koyu renk alırsın çizik gösterir, güneş, yağmur, kar görür bir bakarsın matlaşmış yılda bir pasta-cila bakım ister yıllar geçtikçe ilk koyu renk o renk olmaz. İşin sonunda geldik beyaz renge, kir göstermez, matlık belirmez, opak ise lokale de yer var. Çizik varsa oje sürsen yeridir :) Daha ne olsun en kolay renk. Tabi durum böyle olunca; alıcı, satıcı, kullanıcı ikinci el pazarıda renginden de halinden de memnun.


Beyazın hemen takipçisi gri rengimiz yok mu! Sektöre yeni başladığım dönemler, 2000 yılı milenyum rengi, her şey için gri renk olarak ilan edilmişti, bir çoğunuz hatırlarsınız. İşte o an itibari ile fikri görüşüm tabi ama, otomotiv sektörü o tarihten beri gri renge pes diyene kadar her yer gri araba ile doldurmuştur. Tabi işin espirisi bir yana, grinin milenyum önceliğinden sonra gelen artısı genelde katalog çekimlerinden bir çok araca gri renk olarak yer verilir. Aracın çizgileri, kaslı yapısı, keskin, belirgin hatları daha ön plana çıksın anlamında. Bu gibi açık tonlarda alıcı kitleyi cezbeden aksesuarlarda bazen renkler arasında zıtlık etkisi yaratır ve aracı daha belirgin kılar. Örneklemek gerekirse cam tavan, koyu renk alaşım jantlar, arka spoiler veya kapı çıtaları vb gibi aksesuarları düşünebilirsiniz zıt kombinler arasında ve araca ayrı bir ihtişam kazandırır.


'' Tabi bahsettiğimiz bu kadar ayrıntının dışında şahsi tercihleri etkileyen faktörlerde var mı? Evet. Olmaz mı! Kullandığınız yol koşulları, havanın sıcaklık soğukluk etmenleri rengin gün ışığını üzerinde izole etmesi yada tam tersi yansıtıcı nitelikte olması gibi unsurlarda söz konusu. Bu sebeple de iklimi sıcak bölgeler açık renklere doğru yönelirken, iklimi soğuk bölgeler ısıyı renk üzerinde muhafaza etmesi anlamında koyu renkleri tercih etmektedirler. ''

Yazımızda ele aldığımız, istatistiksel verilerde sizlerin de gözlemlediği üzere Dünya geneli ikinci el değil de; kullanışlılık, renkler, zevkler olarak bakıyor genel tercihlerine. İnanın zaman geçtikçe değerlemeler, bizler içinde değişecek elbet...


Bu Renk Cümbüşü de Neyin Nesi?


Son satırlarda yer vermek istediğim detay ise; geldiğimiz teknoloji çağında renkler konusunda level atlıyoruz farkında mısınız? Belki de diyeceksiniz, tüm yazılan satırların dışında değil mi bu kapanış satırları! Yıllar öncesinde en zor satılan renkler arasında yerini alan yeşil, sıra dışı tonlar arasında turuncu, turkuaz, maviler vb. zıt renkler aykırılıklar. Otomotiv sektöründe ne oluyor da renkler arasında bu karmaşa, renk cümbüşü yer alıyor? Şahsi görüşüm, biraz standart renklerden kopma durumları söz konusu ve geleceğin modern çizgilerini yansıtan araçlar bu renkleri kaldırır nitelikte diye düşünüyorum. Gelecek ışığını gösterdi ve bırakın aykırı renkleri; gövdesi farklı renk, tavanı kaputu farklı renk araçlara merhaba diyoruz artık.

Renkler konusunda sizlerin de kıymetli görüşleri varsa, yorumlar kısmına bekleriz.


Gönlünüzden geçen, karakterinizi yansıtan renklere bürünmüş araçlara sahip olmanız ümidiyle.


Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere,

Sevgiyle kalın.






Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page