top of page

Sektörde Tercihler Belli Oldu

Güncelleme tarihi: 8 Eyl 2021

Otomotiv sektöründe satış rakamları tercihleri gün yüzüne çıkardı...


Konuya başlamadan önce, sizleri alıp biraz daha eskilere götürmek istedim. Hızla gelişen sektörün gelişim evrelerinden bir kısım diyelim.


Otomotiv sektörü ilgi ve odak noktası olsa da geçmiş yıllarda, bu ilgiye karşılık seçeneklerin sınırlı olduğu tarihler diyebilirim.

Yaş kriteri biraz daha üst grup alan takipçilerimiz bilirler, listeye adını yazdıran aylarca sıra bekleyen otomobil severler, tam sırası geldiğinde listeden adı okunsa da talep renk olmadığı halde, yine de mevcut adına gelen araca razı olmak zorunluluğu. İşin aslı renk seçenekleri dediğimizde çok adet aklınıza gelmesin. Renk seçeneklerini iki renk; ya kırmızı ya beyaz gibi düşünün. Ağır taşıtlarda araç gövdesinin variller üzerinde oturtulduğu, lastik jantı sizin temin ederek aracınızı teslim almaya geldiğiniz dönemler. Sağ dikiz aynasının opsiyonlar arasında yer aldığı tarihler geçmiş renkli dönemler diyebiliriz.


Yıllar geçtikçe seçenekler yerini farklı opsiyonlara bırakmaya başladı. Bu sürecin hangi evresinde yer aldınız diye sorduğunuzu duyar gibiyim. 1994/95 otomobil dergilerinde başlayan ilgi serüven sonrasında, eğitim ve kariyer başlangıcı 2002 yılı ile start aldı. O tarihler sürücü hava yastığı, lüks olarak geçerken, ikinci bir hava yastığı ultra lüksler arasında yerini alıyor. Klima dahi zengin opsiyon seçenekleri arasında. Tercihler manuel vites üzerine kurulu.


Hak verirsiniz ki, trafik yoğunluğuna oranla tercihler beliriyordu. Tabi tecrübeler de cabası. Otomatik şanzıman tecrübe, mühendislik dehası isteyen sorun çıkarmayacak bir tablo çizmeli, satın aldıktan sonrada teknik destek, servis, usta vb. sorunlar ile sizleri baş başa bırakmamalıydı. Parça sıkıntısı çekmemeliydiniz. Tüm bunlar ihtiyaç orantısının yüksek seviye de olmadığı bir dönemde, talepler arasında da olmadığı için göz ardı edildi diyebiliriz.


Tercihler Üretimde Belirleyici


Yıllar geçtikçe, artan nüfüs, yoğun kentleşme ve yükselen trafik karmaşası talepleri arttırdı. Yüksek düzeyde ekonomik pazarda rol oynayan otomotiv sektörü ar-ge ve yatırımları ile çağa gereğinin üzerinde ayak uydurdu. Tüketicileri sürece göre inanılmaz teknolojilerle buluşturdu. Şu an günümüzde geldiğimiz nokta düşük motor hacimlerinden yüksek güç değerleri ve otomatik şanzımanlarla kusursuz uyumu. Hatta 4 ileri, 7 ileri dediğimiz otomatik şanzımanlar 9/12 seviyelerinde üst limitlerde yerini alıyor. Yüksek performans ve düşük yakıt tüketimleri ile ihtiyaçlarınızı fazlası ile karşılar durumda. Sağlanan bu kadar rahatlık, gereklilik ve sunulan konfor karşılığında tercihlerde yerini değiştirmiş durumda. Bu dönemde trafiğe kazandırılan her 10 araçtan, 7 tanesi otomatik vites olarak yollarda yerini alıyor diyoruz ve bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle vedalaşıyoruz.


Bir sonraki yazımızda görüşmek dileklerimizle.

Sevgiyle kalın.






Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page